Modern çağın paradoksu kalabalık yalnızlık

Türkiye'de 2024 yılının kelimesi 'Kalabalık Yalnızlık'. Acıbadem LifeClub Sağlık Hizmetleri Uzm. Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, sosyal medyanın ve dijital dünyanın bir getirisi olan ve bireyleri dolayısıyla toplumları etkileyen Kalabalık Yalnızlık kavramını anlattı.

Modern çağın paradoksu kalabalık yalnızlık

Türk Dil Kurumu ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile yapılan, 1 milyon kişinin katıldığı oylamada 2024 yılının kelimesi “Kalabalık Yalnızlık” oldu. 

Yapılan araştırmalarda, sosyal medya ve dijital teknolojilerin kullanımının artmasıyla insanların kendilerini daha yalnız hissetmeye başladıkları ortaya çıkıyor. 

Sosyal medyadaki beğeni ve takipçi sayılarının önem kazanması, yapay bir kalabalık hissi oluştursa da dijital dünyadaki gelip geçici ilişkiler yalnızlık duygusunu derinleştiriyor.

Oylamada yer alan diğer kelimeler ise merhamet, yabancılaşma, algoritma, yozlaşma, yapay zeka ve dijital yorgunluk oldu.

Gerçek iletişim, anlayış ve empati azalıyor

Acıbadem LifeClub Sağlık Hizmetleri’nden Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, 2024 yılının son günlerinde hayatımıza giren “kalabalık yalnızlık” kavramı ile ilgili şunları söyledi: 

“Bu kavram, özellikle büyük şehirlerde ve dijital dünyada bireylerin yaşadığı yalnızlık hissini, toplumsal yapıların insan üzerindeki etkilerini derinlemesine ifade eder. Kalabalıklar arasında yalnız kalmak, dışarıdan sosyal ilişkiler içinde görünse de kişinin iç dünyasında bir boşluk ve yalnızlık hissetmesi durumudur.

Günümüzde, insanlar yoğun etkileşimlerde bulunup dijital platformlar aracılığıyla sürekli başka insanlarla bağlantıda olsalar da kendilerini yalnız hissetmeye devam etmektedirler. Bu yalnızlık, çevreleriyle gerçek bir bağ kuramamaktan, duygusal olarak izole olmaktan ve içsel bir yabancılaşma yaşamaktan kaynaklanır. 

“Kalabalık yalnızlık”, toplumsal değişimlerin hızla şekillendirdiği modern insanın duygu durumunu en iyi şekilde yansıtan bir kavramdır. Şehir yaşamının getirdiği yoğun sosyal etkileşimler ve dijital platformların sağladığı sürekli bağlantı imkânlarına rağmen, insanlar arasındaki gerçek iletişim, anlayış ve empati giderek azalıyor. 

İnsanlar birbirleriyle sürekli etkileşimde bulunsa da duygusal anlamda birbirlerini daha az anlayıp, içsel boşluklar içinde kayboluyorlar. Bir arada olmanın, bireysel yalnızlık hissini ortadan kaldırmadığı bu durum, toplumsal ilişkilerin giderek daha yüzeysel ve otomatik hale geldiğini göstermektedir.”

Bizim İçin Düşünsel Bir Uyarı

Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, kalabalık yalnızlık kavramının sosyal ilişkilerde ve toplumda derin etkileri olabileceğinin altını çizerek, bu uyarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti:

“Türk Dil Kurumu tarafından “kalabalık yalnızlık” teriminin yılın kelimesi olarak belirlenmesi, toplumsal açıdan kişilerin bu çelişkili duyguyu daha fazla deneyimlediğini ve bu konuda daha fazla düşünülmesi gerektiğini bize gösteriyor. Teknolojinin her alanda artması ve toplumsal yapının hızla değişmesiyle birlikte, insanlar daha çok kişiyle iletişimde oluyormuş gibi görünse de duygusal açıdan birbirlerinden giderek daha fazla uzaklaşmaktadırlar. Bu kavram, çağdaş insanın ilişkilerindeki derinlik eksikliğini ve anlam arayışını sorgulayan önemli bir düşünsel uyarı şeklinde karşımıza çıkmaktadır.”