Kenan Kalı: 'İzmir'in rotası sağlık turizmi olmalı'

Türkiye'nin yıllık 10 milyar dolarlık bir sağlık turizmi gelirine sahip olduğunu belirten Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, İzmir'in bu pastadan yüzde 1'lik bir dilim aldığını söyledi.

Kenan Kalı: 'İzmir'in rotası sağlık turizmi olmalı'

Sağlık turizminde birçok hizmetin aynı anda sunulması gerektiğini dile getiren Kalı, bunun Turizm Bakanlığı bünyesinde ele alınarak bir devlet politikası olarak sürdürülebilir hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

İZMİR SAĞLIK TURİZMİ KİMLİĞİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Ege ve İzmir'in tarihi mirasıyla dünyanın sağlık başkenti olduğunu ifade eden Op. Dr. Kenan Kalı, “Bergama'da bulunan 2 bin 500 yıllık hastane olan Asklepion, ölümün giremediği yer olarak bilinir. Geçmişe bağlı olmanın bugünümüz için çok önemli olduğunun da farkındayız. Bu nedenle 1960'lı yıllarda yolculuğa başlayan ve İzmir'in ilk Türkiye'nin ikinci özel hastanesi olan Ege Sağlık hastanesini devraldık. Biz sadece Özel Sağlık Hastanesi'nin mirasını değil, bu toprakların mirasını da aldığımıza inanıyoruz. Antalya deniz güneş kum turizminde, İstanbul kongre turizminde, Konya inanç turizminde tanınırken İzmir ise sağlık turizmi kimliğiyle öne çıkıyor. Turizm çok önemli bir sektör. Cari açığı kapatan, diğer sektörleri de besleyen çok önemli bir iş kolu” diye konuştu.

YATIRIMCILAR DESTEKLENMELİ

Sağlık turizminde özel sektör ve girişimcilerin çok önemli olduğunu ve yatırımcıların desteklenmesi gerektiğini kaydeden Kalı, “İzmir sağlık altyapısı olarak çok güçlü olmasına rağmen yatak kapasitesi ve tesis adedi olarak yetersiz. İzmir 9 tane tıp fakültesi var, çok değerli hocalarımız var. Hastanelerimizin inanılmaz teknolojileri var. Bu iş hekimlerin ve sağlık turizmi merkezlerinin tek başına yapabileceği bir iş değil. Sağlık turizmi denince Turizm Bakanlığı'ndan ayrı düşünmemek gerekir. Çünkü Turizm Bakanlığı bize bu konuda yol gösterir, Dünyaya bizi tanıtır. Bu sürecin içinde Bakanlığın aktif olarak dahil olmasını ve sağlık turizmi merkezlerini desteklemesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

5 HASTANEDE AYDA BİN 500 HASTAYA HİZMET VERİYORUZ

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, “Rahmetli Cumhurbaşkanımız, benim de hemşerim olan Turgut Özal Amerika'da gördüğü kalp sağlığı merkezinin bir benzerini Malatya'ya yaptı. 28 ameliyathanesi olan 24 katlı bir yapıydı. Burada sağlık turizminin de ilk adımları atılmış oldu. Kamunun gücü ve desteği olmadan bu iş olmaz. Biz de Gözde Grubu olarak, Özel Sağlık Hastanesi'nde bir oda ve bir hekimle sağlık turizmi yolculuğumuza 3 yıl önce başladık. Bugün Gözde İzmir Hastanesi, Gözde Kuşadası Hastanesi, Özel Sağlık Hastanesi, Gözde International Dent ve İstanbul'daki bir hastanemizle ayda bin 500 hastayı ülkemizde tedavi ediyoruz. 5 hastanemizle sağlık turizmi kapasitemizi yüzde 80'e çıkardık. İnanılmaz güçlü ve genç bir kadro kurduk. Şimdi de sağlık turizminde talep gören bir merkez olan Londra'da hastane açmayı planlıyoruz. İzmir Türkiye'de sağlık turizminde 3'üncü sırada. İstanbul ve Antalya'nın arkasından biz geliyoruz. İzmir'de hizmet kalitesi ve memnuniyet oranı daha yüksek. Çünkü Antalya'da sağlık turizmi ikinci sıradayken, İzmirde birinci sırada geliyor” ifadelerini kullandı.

İZMİR'E İNANCIM TAM

İzmir'e ve sağlık turizminin kentteki geleceğine inancının tam olduğunun altını çizen Op Dr. Kenan Kalı, şöyle devam etti:

“Sağlık turizminin İzmirliye de çok faydası var. Buna sadece otel, restoran, taksici olarak bakmamak lazım. Sağlık turizmi kentin sağlık altyapısını da geliştirir. Yeni tesisler yapılır, nitelikli ve yetenekli hekimler de İzmir'e gelir. İnsanlar da bu imkanlardan faydalanır. Bir diğer konu da teşvik belgelerinin verilmesinde seçici olunmalı. Çünkü rekabet nedeniyle fiyatlar aşağı düşmeye başladı. Herkes sağlık turizmi yapmak zorunda değil. Binlerce doğru tedavi yaparsınız ama bir tane yanlış yaparsanız orada tepkiyle karşılanır. Bu nedenle bizim hata yapma şansımız yok. İzmir olarak doğru rotada gidiyoruz. İzmir sağlık turizminin parlayan yıldızı olmaya aday bir şehir.”