Sanatçı Mustafa Karaçeper, vefat etti
Türk Halk Müziği alanında binlerce stüdyo kaydında imzası olan, bağlama çalgısının yaşayan en büyük üstatlarından olan Mustafa Karaçeper, uzun süredir tedavi gördüğü hastalığına yenik düştü.
Türk Halk Müziği'nin en büyük solistlerinin dillere düşen eserlerine sazıyla eşlik eden, stüdyo müzisyeni olarak Sabahat Akkiraz'dan İbrahim Tatlıses'e, Arif Sağ'dan Hasret Gültekin'e, Yıldız Tilbe'den Emrah'a, Aynur Haşhaş'tan Yavuz Top'a kadar yüzlerce solistin albümlerinde imzası olan Mustafa Karaçeper, uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yeni düşerek hayatını kaybetti.
Karaçeper'in cenazesi, Gülsuyu Cemevi'nden kaldırılıp Maltepe Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Mustafa Karaçeper kimdir?
Osman Eren tarafından derlenen bilgilere göre, Mustafa Karaçeper, Erzincan'ın Refahiye ilçesinde doğdu. Küçük yaşlarda ailesi ile birlikte İstanbul'a yerleşen Mustafa Karaçeper, çocukluğunu, hayat ve müzik yaşantısını ağırlıklı olarak İstanbul'da geçirdi.
Mustafa Karaçeper, bağlama ile 12 yaşında tanıştı ve pratikten yetişmesine rağmen ilerleyen yıllarda bu konudaki merakını, çalışkanlılığı ve sahip olduğu büyük yeteneğiyle birleştirerek bağlamayı ustaca çalabilmeyi başardı.
Karaçeper okul yıllarından itibaren birçok etkinliklerde ve konserlerde sahne almıştır. Askerlik görevini tamamladıktan sonra, 1980 yılından itibaren müzisyenlerin albümlerinin stüdyo kayıtlarında bağlaması ile yer aldı ve kısa sürede müzik yönetmenliği de yaparak, yüzlerce müzisyenin albümlerini müzik yönetmeni olarak tasarladı.
1983'de Unkapanı'nda yaşıtı meslektaşları İsmail Derker, Zafer Birgül Dalgıç ve Ali Osman Erbaşı ile bir araya gelerek oluışturdukları bağlama grubu ile uzun yıllar binlerce albüme refakat ettiler.
1987 yılında “Diyar Müzik Yapım“ adıyla kendi şirketini kurdu. 80'li yılların başında Güler Duman'ın ilk iki albümünü yönetmen ve enstrümantist olarak tasarlayan Mustafa Karaçeper, kurduğu şirketin ilk albümünü de, yine Güler Duman ile birlikte, “Nazlı Yara Küskünüm“ albümünü yapımcı, yönetmen ve enstrümantist olarak tasarladı ve yayınladı.
Aynı yıl, Mustafa Karaçeper yapımcı ve yönetmen olarak tasarladığı, “Gün Olaydı“ albümü ile Türk Halk Müziği'nin efsane sanatçılarından Hasret Gültekin'i müzik dünyası ile tanıştırdı. Çevresindeki müzisyenlere usta-çırak ilişkisi anlayışı ile yaklaşan Mustafa Karaçeper, ilk albümü ile müzikseverlerle buluşturduğu Hasret Gültekin'i de genç yaşında yönetmen koltuğuna oturttu ve Derya Çakır'ın “Dost Dost“albümünün tüm sorumluluğunu verdi.
Nilüfer Akbal'ın “Arzuhal Eyledim“ (1987) adlı albümünde ise, Hasret Gültekin stüdyo müzisyeni olarak bağlamaları çalıyor ve bir anlamda ustalığını tescil ettiriyordu. Karaçeper, 1990 yılında Yavuz Top'un “Deyişler1“ albümünde yer alan ve müzisyenin Türk Halk Müziği alanında ilk çok sesli eseri olan “Ötme Bülbül Ötme“ türküsünün bağlamalarını birlikte icra ettiler. 1992 yılında TRT'den Gülcan Kaya'nın “Gönlüm Hoş Değil“ albümünü yönetti ve bağlamaları çaldı. Karaçeper, ses sanatçıların solo albümleri dışında 90'lı yılların sonuna doğru, birçok solist sanatçının yer aldığı “Derman Bizdedir“adlı toplu bir çalışmada da yapımcı, yönetmen ve enstrümantist olarak görev aldı. Yine bir başka bağlama ustası olan Ahmet Koç'un yönetmenliğini yaptığı 'Yediveren Anadolu' enstrümantal albümüne cura ve bağlamasıyla katıldı.
Bağlama çalışında, kendisine özgü çalış tekniği ile öne çıkan Karaçeper, armonik bütünlüğü bozmayan doğaçlama ve süslemeleriyle halk müziğinin icrasında modernleşme çabalarını önemli ölçüde etkiledi. Bağlama ailesinin tüm çalgılarına büyük bir ustalıkla hakim olan Karaçeper'in, müzik dünyasının kara düzen ve bağlama tarzının dışına taşarak Türk müziğinin renklerini profesyonel müzik çevrelerine taşıyan sanatçı olarak da katkıları dile getiriliyor.